Aloe vera a história


Vo všeobecnosti sa aloe vera považuje za najstaršiu liečivú rastlinu, ktorá bola známa už v starom Egypte a už vtedy Nefertiti a Kleopatre pomáhala k zdraviu a kráse. Používali vysušené listy ako okrasný púder na tvár a dužinu pridávali do kúpeľa. Aloe Vera bola veľmi dlho považovaná za rastlinu odháňajúcu zlo a prinášajúcu šťastie. Pred niekoľkými storočiami vešali Afričania aloe vera nad dvere svojho obydlia, aby sa ochraňovali od zlých duchov.
Aloe vera je suchomilná až sukulentná hrubolistá rastlina so zubatými okrajmi bez stoniek. Listy sú zelenej až šedo zelenej farby. Niektoré druhy majú po listoch biele škvrny. Vo vnútri listov je priehľadný polotekutý gél s liečivými účinkami. Rastie do výšky jedného metra podľa druhu rastliny. Aloe vera dokáže prežiť aj niekoľko rokov aj keď je vytiahnutá zo zeme a to vďaka dužine plnej výživných minerálnych látok. Aloe vera je známa už tisícky rokov a aj dnes je populárna pre jej hojivý účinok. Pôvod výskytu aloe vera alebo domovinou tejto rastliny je Arabský polostrov, Kanárske ostrovy, Severná Afrika a odkiaľ sa rozšírila do oblasti so suchou klímou aj do Európy. Do Európy sa dostala aloe vera v 16. storočí.
Aloe vera môžeme nazvať kráľovnou medzi liečivami. Pre jej výnimočné liečivé schopnosti je v rôznych kultúrach nazývaná mnohými prívlastkami ako rastlina nesmrteľnosti, rastlina života, zázrak púšte, prameň večnej mladosti, mlčiaca liečiteľka alebo zázračná aloe či doktor v kvetináči.